Președintele comisiei medicale care l-a evaluat pe actorul Șerban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat, miercuri, că acesta nu are neuroborelioză și că în România asistăm la un fenomen îngrijorător al „epidemiei de diagnostic” legat de această boală.
„Din păcate, în România, mai ales în București, asistăm la un fenomen care a devenit îngrijorător, respectiv «epidemia de diagnostic de neuroborelioză». Întrucât subiectul a fost deschis la ultimul congres de neurologie, ne-am interesat și noi de unde vin astfel de informații și am aflat un lucru îngrozitor și surprinzător în același timp, și anume că există un grup de persoane, dintre care nu toți sunt medici, care sunt angajați în a eticheta oameni cu neuroborelioză, iar dintre persoanele care sunt medici, una în acest caz, niciuna nu este nici neurochirurg, și nici specialist în boli infecțioase, adică oameni care au competența să diagnosticheze o neuroinfecție”, a spus prof. dr. Băjenaru.
Citește și Adrian Streinu Cercel: Zilnic, la Institutul Matei Balș, ajung 10 oameni mușcați de căpușe
Președintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Șerban Ionescu a explicat că nu toți oamenii cu borelioză au neuroborelioză. „Neuroborelioză ajung să aibă între cinci și maximum 12% dintre cei care au fost infestați cu borelia”, a precizat Băjenaru.
Specialistul a subliniat și că există criterii de diagnostic, în primul rând clinic, care se asociază cu o serie de teste de laborator făcute în unități acreditate conform ghidurilor de diagnostic și tratament europene. „Ca să revenim la această epidemie a unui grup diagnostic, ca și clinicieni, nu au nicio competență să pună acest diagnostic. De asemenea, testele de laborator folosite sunt neacreditate. În toate testele pe care noi le-am verificat, testele sunt negative și, chiar dacă ar fi fost pozitive, într-un laborator acreditat testele nu pun diagnostic. Se știe că, în populația normală, între 12 și 20% din aceasta poate exista serologie pozitivă, de aceea toate datele trebuie coroborate cu tabloul clinic. Nu are niciun fel de susținere toată această isterie făcută de acest grup de indivizi”, a mai spus prof. dr. Băjenaru.
Potrivit lui Băjenaru, este „dramatic și inacceptabil ceea ce se întâmplă la nivel social, adică un grup de indivizi fără niciun fel de competență, unii și fără activitate medicală, să pună un astfel de diagnostic și, mai ales, să trateze”.
„Și chiar dacă un pacient cu scleroză multiplă ar fi mușcat de o căpușă infectată și ar face borelioză, acesta ar putea-o trata cu antibiotice obișnuite. Pacientul cu scleroză multiplă care a făcut borelioză vindecă borelioaza cu antibiotic, dar nu scleroza multiplă. Cazul particular al lui Șerban Ionescu este clar acesta nu are neuroborelioză, din păcate această isterie a fost cultivată de niște oameni care nu sunt autorizați și nu au cunoștințe în domeniu. La Fundeni, cel care face diagnosticul este un biolog”, a conchis președintele comisie medicale care l-a evaluat pe Șerban Ionescu.
Citește și Suspiciune de encefalită de CĂPUȘĂ, boală mult mai GRAVĂ decât Lyme, în cazul unui tânăr din Sibiu care a fost înțepat de insectă
Ovidiu Băjenaru a mai spus că, în cazul sclerozei multiple, această isterie este și mai tragică. „Numai în București există cinci sau șase bolnavi cu scleroză multiplă cu diagnostic cert, incluși în program, și care au cerut să iasă din program întrucât ei au neurobolerioză. S-au dus și și-au făcut o serie de teste suplimentare, după care au constatat că nu au această boală și au cerut să redevină în program, dar din păcate locul fusese ocupat de alți bolnavi care erau pe listele de așteptare”, a declarat medicul.
Șerban Ionescu a fost transportat, miercuri, cu un avion privat, la o clinică din Germania, actorul fiind însoțit pe durata zborului spre Munchen de un echipaj SMURD, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Bogdan Oprița.
Actorul a fost diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înțepătura unei căpușe.
La jumătatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului Șerban Ionescu, banii fiind acordați din Fondul de rezervă.
Executivul a purtat discuții cu reprezentanții unei clinici din Germania, pentru asigurarea tratamentului medical. Starea de sănătate a lui Șerban Ionescu se ameliorase și continua tratamentul cu antibiotice, anunța atunci Ministerul Sănătății.
Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, declara că actorul Șerban Ionescu va merge într-o clinică din străinătate întrucât în România nu există posibilitatea de a face investigații pentru stabilirea unui diagnostic concret, fiind un caz cu care specialiștii nu s-au mai întâlnit. „Există dificultate de diagnostic, nu avem posibilitatea de a face investigații, vorbim de două sau trei posibile diagnostice”, a spus Vasile Cepoi.
Citește și Un ziarist din Sibiu diagnosticat în Austria cu boala Lyme a murit. Patru ani nu ar fi primit diagnostic corect în România
Citește și Femeia pe care lacrimile O POT UCIDE. Suferă de o boală pe care o au doar 35 de oameni din întreaga lume
Citește și O boală cu transmitere sexuală, care până de curând putea fi tratată cu antibiotice, ar putea deveni incurabilă